Tegyk a mzet, a cukrot, s a kakat egy lbosba, keverjk jl ssze ket s lass tzn addig forraljuk, amg el nem kezd hlyagosodni. Ekkor vegyk le a tzrl. Keverjk ssze a puffasztott bzt s a kkuszreszelket. ntsk r az imnt elksztett, mg forr szirupot, egy fakanllal jl kavarjuk meg, s amikor mr elgg lehlt ahhoz, hogy hozz lehessen nylni, gyrjunk belle golykat. Ezeket aztn mg kkuszreszelkben is meg lehet hempergetni, amg mg ragadsak. Ha teljesen kihltek, csomagoljuk be egyenknt sznes alufliba, gy aztn brhov magunkkal vihetjk ket, "szksg esetre".
Egyszer sttk leves
Ha a Halloween-i tknek kiszedtk a belsejt,abbl nagyon finom s egyszeren elkszthet sttk levest csinlhatunk!
Hozzvalk:
1 kisebb sttk, 2 srgarpa, 2 evk anl olva olaj, 1 fej hagyma, s, bors, vegeta, 2 evkanl liszt, 1 liter vz, pirts, 2 evkanl pirtott fenymag (helyette zsemlekocka, vagy tkmag is hasznlhat).
Elkszts:
A sttkt meghmozzuk, eltvoltjuk a magokat, majd felkockzzuk. A srgarpval, hagymval ugyanezt tesszk.
Az olajon megpirtjuk a hagymt (ha odag keser lesz!). Hozzadjuk a rpt s a lisztet is, s pr percig pirtjuk. Ezutn ntsk fel a vzzel, adjuk hozz a sttkt, majd forraljuk fel. Sval, borssal, vegetval zesthetjk. Miutn hozzadtuk a fszereket, a levest turmixoljuk ssze, s fzzk mg pr percig.
Tejsznnel s metlhagymval dszthetjk, pirtssal tlaljuk.
Tlttt sttk
Vgy egy tklmpst, nhny jelmezt, egy fekete macskt, s mr kezddhet is a Halloween parti! Persze nem rt, ha nhny sttkbl kszlt finomsggal is megleped bartaidat.
Hozzvalk:
1 sttk (90-100 dkg, hosszks, magyar tpus), 1 csapott teskanl s, teskanl pirospaprika, 3 evkanl metlhagyma, 3 evkanl tejszn (tejfllel is helyettesthet), 1 vastag szelet kenyr, 5 dkg vaj, 3 dkg reszelt sajt (parmezn vagy ms kemny sajt, legjobb, ha fstlt).
Elkszts:
Megmossuk a tkt, majd flbe vgjuk, s eltvoltjuk a magos rszt. A belsejt egy kiss megszzuk, majd tepsibe helyezzk. A tepsibe annyi vizet helyeznk, hogy flig ellepje a sttkt, majd leflizva kzepes lngon mintegy 40 percig (teljesen puhra) stjk. Ezutn kivesszk a tepsibl, s annyira kikaparjuk a belsejt, hogy a hjon maradjon mg a sttkbl.
A kivjt sttkt sszekeverjk a pirospaprikval, hagymval s tejsznnel. Hozzadunk egy kevs st, majd visszahelyezzk a felezett sttkbe. A durvra reszelt kenyeret sszedolgozzuk a vajjal s sajttal, majd a megtlttt sttkre szrjuk. Ezutn mg negyed rra visszahelyezzk a stbe, mg szp srgra nem sl.
Tlalsnl metlhagymval, paradicsom karikval dszthetjk.
Pikns sttk krmleves
Halloween taln legjellegzetesebb tele a sttk. Elkszthetjk leves, slt, vagy stemny formjban is. Nemcsak ze, de szmtalan benne rejl vitamin is segt minket, hogy fittek maradjunk a hidegebb napokon.
Hozzvalk: 
1 sttk (2-3 kg), 1 evkanl vaj, 2 evkanl olvaolaj, 1 fej hagyma, 1 liter alapl (csirke- vagy erleves kockbl), 1 nagy burgonya, 2 teskanl reszelt narancshj, 1 teskanl curry, csps paprika, s s bors.
Elkszts:
A sttkt flbe vgjuk, s eltvoltjuk a magokat s a hjt, majd felkockzzuk. A burgonyt meghmozzuk, kockkra vgjuk, majd ugyanezt tesszk a hagymval is. A vajat s az olvaolajat felhevtjk egy serpenyben, s megpirtjuk benne a hagymt.
Ezutn hozzadjuk a burgonyt s a sttkt is, majd felengedjk az alaplvel. Nagy lngon forrsig hevtjk, majd alacsonyabb fokozaton addig fzzk a levest, mg az alapanyagok megpuhulnak. Amint ezzel elkszlnk, kintnk egy kevs lt a levesbl, s a maradkot sszeturmixoljuk, majd hozzkeverjk a fszereket. Folyamatos kevergets mellett nhny perc alatt kszre fzzk, majd csszkben tlaljuk.
zls szerint pirtott zsemlekockval vagy fenymaggal dszthetjk.
|